30 martie 2023

9 militari americani au murit în urma prăbuşirii a două elicoptere Black Hawk

Florin Jipa

Nouă militari americani au murit miercuri noapte în urma prăbuşirii a două elicoptere ale Diviziei 101 Aeropurtată, în sud-vestul statului Kentucky, a anunţat CNN citând oficiali ai Pentagonului.

Sursă foto: Profimedia

Cele două elicoptere HH-60 Black Hawk s-au prăbuşit în jurul orei 22.00, ora locală, în districtul Trigg, în apropiere de graniţa cu Tennessee, au declarat joi oficialii de la Fort Campbell.

Militarii participau „la o misiune de antrenament de rutină atunci când a avut loc incidentul", a precizat purtătorul de cuvânt al bazei militare.

Elicopterele erau echipate pentru evacuare medicală şi se crede că accidentul s-a produs în timp ce zburau şi nu în timpul unui exerciţiu la sol, a declarat generalul John Lubas, comandantul adjunct al Diviziei 101 Aeropurtate, în timpul unei conferinţe de presă de joi dimineaţă la Fort Campbell.

La exerciţiu au participat 4 elicoptere Black Hawks.  Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că este „întristat de această pierdere tragică" şi lucrează cu Armata pentru „a se asigura că trupele noastre şi familiile lor primesc îngrijirea de care au nevoie în urma acestui accident".

Nu au fost transmise informaţii suplimentare despre cauza prăbuşirii celor două elicoptere, iar o comisie investighează tragedia aeriană, au mai comunicat reprezentanţii Pentagonului.

Divizia 101 este singura mare unitate Aeropurtată din Forţele Terestre Americane, cu numeroase misiuni internaţionale la activ, militari din această divizie fiind dislocaţi şi în România.