18 martie 2024

50 de militari ucraineni vor fi instruiţi în România

Gabriel Pecheanu

Preşedintele Klaus Iohannis a informat, luni, Parlamentul că a aprobat instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni. De asemenea, şeful statului informează că a aprobat şi tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei.

Sursă foto: Mediafax

„Scrisoare din partea domnului Klaus-Werner Iohannis, Preşedintele României, prin care informează Parlamentul României că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni”, este unul din subiectele discutate de membrii conducerilor celor două camere ale Parlamentului.

Conform preşedintelui Iohannis, Armata României va instrui militarii ucraineni pe navele primite din Finlanda, urmând ca mai apoi să faciliteze livrarea acestora Ucrainei.

„În luna octombrie, Ministerul Apărării din Finlanda a transmis o scrisoare către Ministrerul Apărării Naţionale din România în care a anunţat că vrea să facă o donaţie de echipamente şi bunuri materiale către Ucraina şi a solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului naţional, precum şi organizarea unor activităţi de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia în primire şi să opereze echipamentele donate,” informa pe 14 februarie, preşedintele Iohannis, Parlamentul României. „De asemenea, partea finlandeză a solicitat şi asigurarea, cu titlu gratuit, a sprijinului logistic pentru personalul ucrainean care va participa la activităţile de instruire (cazare, transport, hrană, combustibil necesar funcţionării ambarcaţiunilor)”.

Preşedintele Iohannis nu informează Parlamentul pe ce echipamente se vor instrui mai exact militarii ucraineni în România, dar vorbeşte de ambarcaţiuni.

Până acum, Marea Britanie, Suedia şi Statele Unite au oferit Ucrainei diferite tipuri de ambarcaţiuni de luptă, ultima fiind Suedia care a anunţat pe 20 februarie, transferul a 10 bărci de asalt CB-90 şi 20 de şalupe rapide G-boats, precum şi arme subacvatice.

Finlanda foloseşte bărci de asalt similare cu cele ale Suediei şi e posibil ca aceastea să fie de acelaşi tip.

Până acum, Finlanda a ajutat Ucraina cu echipamente militare în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, constând în piese de artilerie de 155 mm, muniţie, vehicule blindate, arme de calibru mic, echipamente de protecţie etc.

În România urmează să se instruiască, de asemenea, şi piloţi ucraineni pe aeronavele F-16 donate de Ţările de Jos.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au analizat, în şedinţa din 6 iulie 2023, implicarea României în crearea în unei facilităţi de instruire a piloţilor pentru operarea avioanelor F-16, inclusiv din Ucraina.