27 aprilie 2021

20 de generali în rezervă şi peste 80 de ofiţeri ameninţă cu un regim militar în Franţa

Florin Jipa

20 de generali în rezervă şi peste 80 de ofiţeri cer, într-o scrisoare deschisă, instaurarea unui regim militar în Franţa dacă Emmanuel Macron nu poate stopa „dezintegrarea ţării” şi scoaterea acesteia „din mâna islamiştilor”, arată publicaţia de extremă dreaptă Valeurs Actuelles.

Sursă foto: Mediafax

Scrisoarea este criticată de Guvern, iar acţiunea militarilor este comparată cu lovitura de stat eşuată a unor generali împotriva preşedintelui Charles de Gaulle, cu 60 de ani în urmă.

Primul care semnează scrisoarea este Christian Piquemal, de 80 de ani, fost comandant al Legiunii Străine, care şi-a pierdut privilegiile militare după ce a fost arestat în urma unei demonstraţii anti-islamiste, în 2016.

Acesta a declarat în mai multe rânduri că Franţa este în pragul dezintegrării, deoarece „hoarde islamiste” au pus stăpânire pe unele suburbii ale marilor oraşe pe care le-au transformat în teritorii unde se aplică dogme religioase, contrare constituţiei Franţei.

Cu câteva zile în urmă, presa franceză a dezăluit faptul că sute de militari în rezervă au trimis scrisori de susţinere pentru Marine Le Pen.

În cadrul scrisorii, foştii militari avertizează că în Franţa poate izbucni un război civil dacă nu se face nimic.

Printre semnatarii scrisorii se află şi generalul Pierre de Villiers, fost şef al Apărării, până în 2017.

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a reacţionat şi a declarat că o coaliţie între foşti militari şi un partid extremist de dreapta ar reprezenta o insultă, dar şi o ameninţare la democraţia franceză. Aceasta a continuat că „neutralitatea şi loialitatea” ar trebui să determine comportamentul militarilor.

Franţa are cinci milioane de musulmani, cea mai mare comunitate din vest, conform Daily Mail. Anul viitor, în Franţa sunt alegeri prezidenţiale, cei doi posibili principali candidaţi fiind acualul preşedinte, Mannuel Macron, şi Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreaptă, Rassemblement National.