21 iunie 2019

19 militari americani au intrat cu blindatele pe un câmp, distrugând culturi, în timpul unor exerciţii din cadrul Saber Guardian19

Florin Zafiu

În zona Insulei Ialomiţei, pe timpul unor exerciţii din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian19, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiţii meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu blindatele o zonă agricolă, distrugând nişte culturi, anunţă MApN.

Sursă foto: Mediafax

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 14, în zona Insulei Ialomiţei, pe timpul desfăşurării unor activităţi de instruire din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19.

“Militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiţii meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care au în proprietate terenuri în zonă”, informează Ministerul Apărării Naţionale (MAPN).

La faţa locului a fost formată o comisie din reprezentanţi ai MAPN şi ai armatei Statelor Unite ale Americii pentru a cerceta cauzele şi împrejurările care au condus la producerea incidentului.

În jurul orei 18.30, informează MAPN, "s-a desfăşurat la primăria localităţii Stelnica o întâlnire a reprezentanţilor comisiei cu cei ai primăriei Stelnica şi proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor şi a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare".