29 mai 2019

160 de ani de la înfiinţarea armei Geniu

Andreea Soare

Militarii din Forţele Terestre sărbătoresc, la sfârşitul lunii mai, 160 de ani de la înfiinţarea armei geniu. Cu acest prilej, în Bucureşti şi în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate unităţi de geniu vor avea loc manifestări care includ expoziţii de tehnică şi echipamente, exerciţii demonstrative ale unor subunităţi EOD (Explosive Ordnance Disposal), simpozion dedicat Zilei Armei Geniu, competiţii sportive, anunţă un comunicat al Forţelor Terestre Române.

Sursă foto: Forţele Terestre Române

„În Capitală, manifestările vor începe joi, 30 mai, la ora 09:00 cu o ceremonie militară şi religioasă însoţită de depuneri de corone şi jerbe de flori la Monumentului Eroilor Armei Geniu (Piaţa Leu)”, se adaugă în comunicat.

„La activităţi sunt invitaţi comandanţii structurilor de geniu din Forţele Terestre, militari în activitate, în rezervă şi în retragere, veterani de război.

La 31 mai 2019 se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea Corpului de geniu şi a întâiului Regiment de geniu din Armata României. De la înfiinţare şi până în prezent, istoria armei s-a confundat cu istoria armatei române, geniştii contribuind semnificativ la efortul militar al ţării în toate momentele importante ale istoriei militare ale poporului român. Creată pentru a răspunde atât nevoilor militare, cât şi unor nevoi economice şi sociale, arma Geniu şi-a împlinit destinul prin importante jertfe de sânge pe câmpurile de luptă ale războaielor ce au marcat istoria secolului trecut, dar şi dovedindu-şi vocaţia constructivă şi umanitară în perioadele de pace prin participarea la pregătirea teritoriului naţional pentru apărare, la reconstrucţia ţării după războaie, la construirea unor obiective sociale şi economice sau intervenind în sprijinul populaţiei afectate de diferite dezastre sau calamităţi naturale: cutremure, inundaţii, alunecări de teren etc.”