14 iulie 2018

14 iulie. O paradă care are loc întotdeauna. - într-un week-end mai lung ca de obicei -

Laurenţiu Sfinteş

Astăzi, cocoşul francez cântă La Marseillaise şi, la orele 10.09, fix, se află la Arcul de Triumf. Cel de la adresa Avenue des Champs-Elysées, 75008 Paris. Pentru că, la 10.10, fix, soseşte preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Inspectează trupele, primeşte onorul în Place de la Concorde.

Sursă foto: Mediafax
Parada începe la 10.30. Ceremonia se va desfăşura sub tema «Fraternité d’armes sous l’uniforme, l’engagement d’une vie» / Frăţie de arme în uniformă: un angajament de o viaţă. Va fi deschisă de invitaţii de onoare, reprezentanţii Japoniei, ministrul de externe, Taro Kono, respectiv Singapore, primul ministru, Lee Hsien Loon. La ora 10.35 debutează spectacolul oferit de aviaţia  militară, direct pe cerul Parisului.

La ora 10.55, pornesc în marş către Arcul de Triumf, blocurile de defilare din care fac parte 4.290 de militari, bărbaţi şi femei, reprezentând diferitele categorii de forţe şi servicii ale armatei franceze. Participă şi contingente invitate din Belgia şi Spania. Defilarea se încheie după ce 220 vehicule, 250 de cai şi călăreţi de la Garda Republicană, 30 de elicoptere ale armatei, jandarmeriei şi securităţii civile vor fi fost ariergarda detaşamentelor terestre.

La 11.55, cântăreaţa de operă Julie Cherrier intonează La Marseillaise, dar şi L'hymne à l'amour.

La 12.00, se trage cortina peste festivităţile militare de 14 Iulie, Ziua Naţională a Franţei, Jour de la Bastille, din centrul Parisului.

Pentru acest an, însă, scenariul este mai complicat. Defilarea de pe Champs-Elysées este în mijlocul unui weekend considerat de risc ridicat de către forţele franceze de securitate. 12.000 de membri ai acestor forţe vor fi mobilizaţi cu ocazia festivităţilor şi manifestărilor publice care au debutat vineri seara şi se vor încheia în cursul nopţii de duminică spre luni. Adiţional, vor fi dislocaţi în centrul Parisului aprox. 3.000 de membri ai structurilor pentru situaţii de urgenţă. Pentru duminică seara, vor mai fi mobilizaţi 4.000 de poliţişti, pentru a asigura protecţia celor care vor urmări finala de la Moscova în locurile publice, amenajate special în acest scop. Zona Champ-de-Mars va fi obiectivul central al măsurilor de securitate, pentru că aici va fi instalat un ecran gigant pentru vizionarea meciului de fotbal de către aproximativ 90.000 de parizieni.

Presa franceză prezintă unitar cele două evenimente. «Finale du Mondial-2018 et 14-juillet: un week-end sous haute sécurité à Paris» / Finala Mondialului 2018  şi 14 Iulie: un weekend sub înaltă securitate la Paris  este unul dintre titluri, utilizat de France24.

Victoria, dar şi înfrângerea vor produce manifestaţii populare. Marţi, la calificarea în finală, după meciul cu Belgia, sute de mii de parizieni au fost în stradă, iar tensiunile dintre grupurile mai vocale şi poliţie au ajuns la nivelul intervenţiei cu gaze lacrimogene şi evacuarea protestatarilor. Duminică seara va fi, probabil, o scenă publică şi mai tensionată.

Chiar dacă, a doua zi, parizienii ar putea fi martorii unei alte parade.

După ce vor fi urmărit, pe 14 iulie, defilarea soldaţilor francezi din Regimentul 152 din Colmar, supranumiţi  “Diavolii roşii”, precum jucătorii echipei naţionale belgiene (e doar o concidenţă), zborul avionului de luptă Rafale, avându-l la bord pe  astronautul Thomas Pesquet, dar şi prezenţa la defilare a uneia dintre primele patru femei ofiţer încadrată pe un submarin nuclear francez, parizienii se vor pregăti pentru defilarea de luni, 16 iulie. Când, poate pe acelaşi traseu, ar putea să îi vadă şi să îi aplaude pe Antoine Griezmann, Kylian Mbappe, Paul Pogba & comp, cu comandantul Didier Deschamps în frunte. Având, fiecare, pe tricou, un cocoş tricolor. O paradă ce va semăna mai mult cu celebra paradă de 4 iulie, americană! Posibil ca francezii să aibă mai devreme parada bucuriei, decât va reuşi Trump să organizeze în Washington promisa parada militară.

Un foarte dorit weekend prelungit în Paris!