06 mai 2019

110 ani de la înfiinţarea corpului militar al Maiştrilor Militari de Marină

Andreea Soare

Statul Major al Forţelor Navale şi Liga Maiştrilor Militari de Marină organizează vineri, 10 mai, începând cu ora 10.00, un simpozion aniversar pentru a marca cei 110 ani de la înfiinţarea corpului militar al Maiştrilor Militari de Marină, anunţă un comunicat de presă al Forţelor Navale Române.

Sursă foto: Sursă foto: Forţele Navale Române

”Pentru a marca cei 110 ani de la înfiinţarea corpului militar al Maiştrilor Militari de Marină, Statul Major al Forţelor Navale şi Liga Maiştrilor Militari de Marină organizează vineri, 10 mai, începând cu ora 10.00, un simpozion aniversar, în cadrul căruia vor fi trecute în revistă evenimentele ce au marcat evoluţia acestei categorii de militari a Forţelor Navale şi a instituţiei care asigură formarea profesională a tehnicienilor Marinei Militare, iar la final se vor acorda diplome, medalii şi plachete onorifice celor care s-au remarcat prin activitatea desfăşurată. 

Regele Carol I emitea, la data de 6 mai 1909, Înaltul Decret nr. 1620 prin care consfinţea constituirea corpului militar cu denumirea de „Maeştri de marină şefi de specialitate“, dar tradiţia acestui corp militar al Marinei Române datează încă din anul 1897, când a fost înfiinţată „Şcoala de submecanici şi submaeştri de Marină”, la Galaţi. De-a lungul timpului, peste 8000 de maiştri militari de Marină au servit culorile Tricolorului, la bordul navelor militare, maritime şi fluviale, precum şi în structurile Forţelor Navale Române aflate la ţărm.

La festivitate, au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Forţelor Navale, precum şi maiştri militari în rezervă şi în retragere.”