02 iulie 2019

100 de ani de la înfiinţarea Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica”

Andreea Soare

„Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, a participat în data de 2 iulie, la ceremonia organizată cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, arată un comunicat al SMAp.

Sursă foto: Mediafax

Cu prilejul acestei ceremonii, Drapelul de luptă al unităţii a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de cavaler, decoraţia fiind oferită de către şeful Statului Major al Apărării.

Potrivit comunicatului, generalul Ciucă, a transmis un mesaj celor prezenţi la ceremonie: „ Transformarea centrului de instruire aşa cum îl vedem noi astăzi a reprezentat un efort susţinut financiar, dar mai ales uman. Avem modelul Centrelor de instruire multinaţionale de la Hohenfels şi Grafewohr, avem oameni pregătiţi, cu experienţă multinaţională, avem instructori certificaţi şi, nu ne rămâne decât să continuăm să dezvoltăm ce avem, să continuăm să creştem în termeni de infrastructură, dar mai ales în termeni de interoperabilitate cu aliaţii şi partenerii, pentru a extinde participarea acestora la activităţile şi exerciţiile noastre.

Interoperabilitatea nu este doar despre tehnologie, ci despre oameni şi procese, despre militarii noştri şi dezvoltarea capabilităţilor critice de bază ale câmpului de luptă cum ar fi comunicarea şi înţelegerea aliaţilor şi partenerilor.

Participarea la exerciţii multinaţionale măreşte nivelul de pregătire, îmbunătăţeşte profesionalismul nostru şi îmbunătăţeşte coordonarea globală cu aliaţii şi partenerii în perioadele de criză. Astfel, Armata României are ocazia să-şi testeze gradul de interoperabilitate în exerciţii complexe, dificile, care folosesc capabilităţi moderne de luptă. Ultimele exerciţii SABER GUARDIAN, WIND SPRING, JOINT RESOLVE, VIGUROS WARRIOR vin să sprijine din plin aceste afirmaţii. Un efort de echipă, intens, dar cu rezultate pe măsură”.