EXCLUSIV/ Generalul (r) Ştefan Dănilă, fost pilot de MIG 21 LanceR:"La mică înălţime totul e reflex. Iar piloţii de MIG au foarte multe reflexe, dar nu şi cel de catapultare"
Indira CrasneaPiloţii de supersonice MIG au foarte multe reflexe -la mică înălţime totul e reflex - dar nu şi cel de catapultare, a a declarat duminică pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) şi MEDIAFAX, generalul (r) de aviaţie Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General al Armatei României, fost pilot de MIG 21 LanceR.

[ English Version HERE ]
“Catapultarea este speranţa de care se agaţă cu toţii! Mai puţin pilotii de supersonic. Ei ştiu că nu a mai fost timp. Jumătatea de secundă în care să nu te mai intereseze ce se întâmplă cu avionul. Nu poţi să crezi că aripile te-au trădat sau că motorul nu te mai ajută. La mică înălţime totul este reflex. Iar piloţii de MiG au foarte multe reflexe, dar nu şi cel de catapultare.(…) Piloţii, mai ales cei de vânătoare, întotdeauna vor zbura către limite! Vor încerca să şi le depăşească şi să fie tot mai buni! Şi nimic nu îi poate opri. Din păcate, regulile de zbor au fost, in mare parte, scrise cu sange!”, a spus generalul Dănilă, comentând accidentul aviatic , care a avut loc la Baza aeriană 86 Borcea, unde un supersonic MIG 21 LanceR s-a prăbuşit în timpul un spectacol aviatic.
El a spus că această catastrofă, care “a înmărmurit întreaga aviaţie romănă” aduce aminte de “şocul prăbuşirii” unui IAK 52 la câteva sute de metri de public, la un show aerian care a avut loc la Bacău, în 1995.
"De atunci spectacolele aeriene au încântat publicul, piloţii demonstrându-şi măiestria în fiecare an, în diferite locuri din ţară. Cele mai cunoscute şi mai complexe au fost cele organizate în Bazele Aeriene. An de an, evoluţii tot mai spectaculoase ne-au făcut să credem că putem mai mult, că trebuie să arătăm mai mult! Din ce in ce mai bine pregătite, demonstraţiile aeriene s-au finalizat cu aplauze, cu hangar party, fotografii şi filme păstrate cu grijă sau postate public. Pentru 7 iulie, Baza 86 Aeriană a pregătit un spectacol pentru iubitorii de aviaţie. Fără ceremonialuri obositoare, totul pentru aviaţie, totul pentru zbor. Fiecare evoluţie a fost repetată, s-au făcut şi antrenamente întrunite, cu briefinguri şi debriefinguri profesioniste. Personalul tehnic a pregătit aeronavele, piloţii misiunile de zbor, paraşutiştii salturile şi paraşutele, întreg personalul unităţii a participat la pregătirea căilor de acces, a zonelor de staţionare a tehnicii şi a vizitatorilor “, a detaliat generalul Dănilă.
El a spus că spectacolul a fost pe măsura pregătirii, dar că nimeni nu bănuia cum se va sfârşi: “ o evoluţie la joasă înălţime, un viraj strâns pentru o trecere la vertical. Fum, flacără, explozie. Pentru câteva secunde, sunt convins că aceia de acolo au uitat să respire”.
Generalul Dănilă a precizat că vor fi adunate şi analizate toate fragmentele avionului pentru identificarea cauzelor probabile ale catastrofei aeriene.
“Vor fi adunate toate fragmentele avionului după ce au fost recuperate, atent şi cu mare durere rămăşiţele celui ce s-a desprins pe veci de pământ. Vor fi zile şi nopţi de cercetări, de analize până când se vor identifica cele mai probabile cauze ale catastrofei. Vor fi analizate toate părţile aeronavei, înregistrările (din păcate, cele video sunt probabil distruse), condiţiile de zbor, curenţii de aer, prezenţa păsărilor. Un singur lucru ramâne: un pilot, un soş, un tată nu mai e printre noi.”, a mai declarat pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) şi MEDIAFAX, generalul (r) Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General al Armatei României, fost pilot de MIG 21 LanceR.
